2014. május 19., hétfő

Pörköltös húsgombóc nokedlivel

 

Az egyik kedvenc ételem, főleg mert imádom a nokedlit! 

Hozzávalók:

Nokedli:
Fél kg liszt
1 kávéskanál só
2db tojás
~4dl hideg víz

Húsgombóc:
40dkg darált hús
1 tojás
2db száraz zsemle
1,5dl tej
2 evőkanál zsemlemorzsa
Só, bors, pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
1db gulyás- vagy pörköltszaft kocka (elhagyható)
Tejföl
Olaj

A nokedlihez a hozzávalókból lágy tésztát keverek fakanállal. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom nokedliszaggató segítségével. Ha feljöttek a tésztadarabok a víz tetejére kicsit főzöm még majd szűrővel hideg vízbe merem őket. Utána végleg leszűröm.

A húsgombóchoz a száraz zsemlét tejbe áztatom fél órára majd kinyomkodom. Hozzáadom a darált húshoz, tojáshoz, zsemlemorzsához. Fasírt-masszát gyúrok belőle amit fűszerezek sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával. Gombócokat formázok.

Egy nagy serpenyőben olajon megpárolom a hagymát, hozzáadok pirospaprikát majd felöntöm kétujjnyi vízzel. Beleteszem az ízesítő kockát, felforralom, ebben az alapban készre főzöm a gombócokat. A készre főtt gombóc levébe tejfölt keverek.

A nokedlit gombóccal szósszal és tejföllel tálalom.

2 megjegyzés: